Na początku XX wieku duński chemik E. Hansen wyizolował kulturę drożdży piwnych, co stało się prawdziwą rewolucją nie tylko w produkcji piwa, ale także w kosmetyce, medycynie i przemyśle farmaceutycznym. Okazało się, że drożdże piwne mogą poprawić ogólny stan zdrowia osób osłabionych chorobami, usprawnić trawienie, oczyścić wątrobę, a nawet przedłużyć młodość. Potwierdzono zawartość w drożdżach cynku, selenu, wapnia, żelaza, chromu, fosforu, magnezu oraz witamin: E,D,F, B1, B2 , B3- niacyny, B5, B6 oraz B7,B9- kwasu foliowego, nikotynowego- witamina PP, B12. Witaminy z grupy B zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, stymulują regenerację tkanek a biotyna w nich zawarta uczestniczy w procesie tworzenia glukozy, kwasów tłuszczowych lub metabolizmie aminokwasów rozgałęzionych.
Zpowodu tak bogatego składu drożdże piwne mają pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz na działanie układu pokarmowego, nerwowego, krwionośnego a także metabolizmu.
Drożdże piwne- Saccharomyces cerevisiae -zaliczamy do żywności funkcjonalnej gdyż zawierają cenne β glukany.
Suplement z β-glukanem wykazuje rozległe właściwości biologiczne, w tym immunoregulację, właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i regulujące florę bakteryjną, występującą m.in. w zaburzeniach metabolicznych. Swoimi właściwościami może być przydatny w leczeniu chorób jelit, takich jak zapalna choroba jelit (IBD) i rak jelita grubego czy rak żołądka.
Wykazano, że biologicznie aktywne metabolity wtórne Sacharomycches cerevisiae, w tym naringenina , retikulina , artemizyna i inne pigmenty, wykazują aktywność fizjologiczną i wpływ na zdrowie u ludzi. S. cerevisiae był tradycyjnie stosowany jako neuroprotekcyjny , antyoksydacyjny, przeciwcukrzycowy , przeciwzapalny, wzmacniający odporność a produkty z jego składem mogą być pomocne w leczeniu wielu problemów, takich jak ostre choroby układu oddechowego, anemii, niwelowaniu skutków alkoholizmu.
β-glukan jako błonnik pokarmowy rozpuszczalny może poprawić wskaźniki patofizjologiczne i skład mikrobioty jelitowej, co skutkuje produkcją krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które poprawiają zdrowie jelit w celu złagodzenia chorób metabolicznych.
β-glukan ma zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów , utrzymując homeostazę glukozy we krwi oraz regulację wartości ciśnienia tętniczego.
Preparaty zawierające drożdże są przeciwwskazane w dysbakteriozie, chorobach grzybiczych czy kandydozie.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214799322001096
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36063888/
https://www.frontiersin.org/journals/immunology/articles/10.3389/fimmu.2024.1424261/full