main site logo image
goitrogeny-czy-obawy-przed-ich-spozyciem-sa-uzasadnione-image

Goitrogeny czy obawy przed ich spożyciem są uzasadnione?

A

Alicja Czylok

8 paź 2024, 16:43

Goitrogeny to substancje antyodżywcze pochodzenia organicznego i nieorganicznego występujące w żywności i przyczyniające się do zaburzenia wchłaniania jodu, który tarczyca potrzebuje do syntezy hormonów. Takie właściwości przypisano im w XIX wieku.

W latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku z jodowaniem soli {wtedy przyczyna niedoczynności był niedobór jodu} zalecano unikania warzyw krzyżowych.

Goitrogeny to:

Tioglikozydy-to najsilniej goitrogenne związki występujące w warzywach brukselce, kapuście,

brokułach i kalafiorze

Glikozydy cyjanogenne- maja działanie wolotwórcze, zawarte w owocach pestkowych np.

morelach, gruszkach, jabłkach, wiśniach, pigwie, siemieniu lnianym

Hemaglutyniny- zmniejszają przyswajanie jodu w jelitach i są zawarte w soi i fasoli

Polifenole- mogą wchodzić w reakcje z jodem, zaburzać syntezę tyroksyny, znajdują się w

owocach, warzywach oraz orzeszkach ziemnych, suchych nasionach roślin

Zawartość goitrogenów w warzywach:

Kapusta głowiasta 3-6 mg/100g i zawierająca jod 3mg/100g

Kapusta włoska i pekińska 18-31 mg/100 g zawiera też jod 2mg/100g

Brukselka 10mg/100g, zawartość jodu

Brokuł 10 mg/100 g który zawiera również jod

Kalafior 4-10 mg/100g

Kalarepa 2-3 mg/100g

Jarmuż 3-25 mg/100g

Szpinak, sałata- 8mg/100g jodu

Cebula-3mg/100g

Seler, rzodkiewka -8mg jodu/100g

Pomidory 2mg/100g

Warzywa krzyżowe, jak każde inne, powinny gościć na naszym talerzu, gdyż zawierają cenne składniki bioaktywne, działające antynowotworowo, np. saponiny i genisteiny.

W przypadku, gdy czyimś wyborem jest na stałe zrezygnować z tych warzyw, warto by wprowadzić do menu produkty zawierające jod:

Ryby morskie- dorsz, mintaj, makrela, flądra, sardynka, tuńczyk w oleju

Owoce morza

Żółtka jaj

Czekolada mleczna

Wątroba wieprzowa

Algi, wodorosty

Produkty mleczne- ser żółty tłusty, mleko 0,5%, jogurt, ser twarogowy półtłusty, brie pełnotłusty

Produkty zbożowe- płatki owsiane, pieczywo żytnie

Niektóre warzywa i owoce zawierają również niewielkie ilości jodu- groszek, szpinak, brokuły,

banan

Strączkowe- fasola biała

Orzechy laskowe

Odpowiednia obróbka zmniejsza zawartość goitrogenów, i tak:

- gotowanie z przykrywką 10 minut czy w parowarze o 30%

- gotując bez przykrycia ilości związki te ulatniają się wraz z para wodną, brak jestdanych do ilu procent konkretnie ta redukcja następuje

-kiszenie, mrożenie i moczenie w wodzie przed spożyciem

-rozdrabnianie {kremy, musy}, miksowanie{smoothie} i dokładne gryzienie produktów

Soja jest wyjątkiem produktu który jest niewskazany przy Hashimoto, gdyż szczególnie oporne goitrogeny w niej zawarte są bardzo oporne na obróbkę termiczną. Osoby leczone syntetycznymi hormonami powinny spożywać produkty sojowe cztery godziny po przyjęciu leku. Izoflawony zawarte w soi hamują produkcje hormonów tarczycy.

Osoby przyjmujące syntetyczne hormony tarczycy , przy wyregulowanym ich poziome w organizmie nie powinny obawiać się spożywania tych warzyw.

Udowodnili to badacze z Uniwersytetu Jagiellońskiego sugerując, że spożywanie warzyw z rodziny kapustnych przy odpowiedniej podaży jodu nie ma negatywnego wpływu na funkcje tarczycy. Tym samym obalając wcześniejsze przypuszczenia o ich działaniu.

W Hashimoto dopiero spożycie 500 gram warzyw codziennie wpływa na powstanie wola tarczycowego.

Przy współwystępowaniu np. SIBO warzywa fermentujące- kalafior, brukselka, brokuł nie są wskazane i to osoby z tym zaburzeniem powinny uważać, spożycie ww. może to zaostrzyć chorobę.

Pubmed.ncbi.nlm.hih.gov/3298/890

Wentz I: Hashimoto . Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie.- Wydawnictwo otwarte, 2017.