main site logo image
low-foodmap-image

Low Foodmap

A

Alicja Czylok

12 paź 2024, 16:07

Dieta Low Foodmap została stworzona dla osób z IBS i SIBO, z nietolerancjami, może się sprawdzić u kobiet z endometriozą, aby ustalić które produkty wywołują dolegliwości, a eliminacja których łagodzi objawy. Badania wykazały że 70-80% osób odczuwa ulgę po tygodniu jej stosowania i wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego.

FODMAP Określa grupę fermentujących węglowodanów, których organizm nie jest w stanie rozłożyć i wchłonąć w jelicie cienkim. Enzymy trawienne nie radzą sobie z niektórymi rodzajami węglowodanów, a dobre bakterie w jelitach je fermentują wywołując objawy.

Foodmap przyciągają więcej płynu do jelit, produkty je zawierające łatwo fermentują w jelitach wytwarzając gaz, a w przypadku połączenia dodatkowego płynu i gazu wywołują biegunki.

Dzieli się na trzy etapy, w skrócie: eliminacja produktów Foodmap, dalej ostrożne wprowadzanie ich na nowo, a po ich identyfikacji unikamy ich spożycie, zastępując odpowiednimi.

Osoby szczupłe lub z niedowaga nie powinny stosować jej samodzielnie, gdyż choć ta dieta nie jest redukcyjną, można na niej schudnąć gdyż jest eliminacyjna.

Proste zasady to ograniczenie fruktozy, laktozy, fruktanów, galaktanów, polioli i wprowadzanie zamiennie produktów mlecznych bez laktozy, napojów bezmleczne{ napoje kokosowe, ryżowe, migdałowe}, odpowiednie/tolerowane owoce i warzywa, orzechy i nasiona oraz dozwolone zboża.

OBJAWY

-wzdęcia, skurcze

-dyskomfort

-uczucie przelewania

-bóle brzucha

-zaparcia lub biegunka

fruktozę (występuje w miodzie, syropie z agawy, syropie fruktozowym i glukozowo­fruktozowym, owocach świeżych i suszonych, sokach owocowych, ketchupie)

laktozę (występuje wmleku i produktach mlecznych; ilość laktozy w produkcie zależy od procesu jego wytwarzania, niektóre produkty mleczne zawierają jej bardzo mało)

fruktany lub galaktany (są obecne w wielu produktach, a zwłaszcza w zbożach – np. pszenicy, jęczmieniu, życie – oraz w czosnku, cebuli, warzywach kapustnych, niektórych orzechach czy nasionach roślin strączkowych)

poliole (np. ksylitol i sorbitol, są wykorzystywane jako substancje słodzące, zamiennik cukru; są również dodawane do różnych przetworzonych produktów).

FAZY DIETY

fazy I – eliminacyjnej trwającej 2-6 tygodni

Ważne- Nieumiejętne stosowanie diety,w tym etapie, może zwiększać ryzyko niedoboru składników pokarmowych, co może wywołać pogorszenie objawów zaparciowej postaci IBS lub zaburzyć mikrobiotę jelitową.

fazy II – ponownego wprowadzania produktów z wysoką zawartością FODMAP tzw. reintrodukcji celem ustalenia poziomu tolerancji poszczególnych rodzajów FODMAP-trwa 8-12 TYG

Jest to etap którego postępy warto skrupulatnie notować w celu nie powielania błędów i nie wprowadzania ponownie nietolerowanych produktów, oraz notowaniu stresujących sytuacji wywołujących objawy.

Co kilka dni spożywamy nowy produkt obserwując reakcje.

Czyli, dieta low Foodmap, jemy np. jabłko, czekamy 2-3 dni będąc na diecie bez jabłka, nic się nie dzieje, wprowadzamy szparagi, itd. Wprowadzane produkty nie powinny być duże ????cos dodaj Notujemy.

Dlaczego nie wprowadzać produktów częściej?

Jeśli np. jabłko jest żle tolerowane, jelita powinny się uspokoić.

Może być tak, że mamy nie zdiagnozowane nietolerancje pokarmowe, trudno czasami odróżnić alergię od nietolerancji czy innego schorzenia przewodu pokarmowego. Mogą wystąpić po kilku godzinach, a czasem dopiero na drugi dzień po spożyciu danego pokarmu. Objawy nietolerancji pokarmowych mogą być różne. Zalicza się tu bóle brzucha, wzdęcia, nudności- jaknp.w Sibo. Czasem nietolerancje pokarmowe objawiają się zupełnie nieswoiście w postaci migreny, ogólnego złego samopoczucia czy osłabienia- notujmy.

Wyjaśnię- reakcja alergiczna wywołana udziałem limfocytów (późna) - są to stany nadwrażliwości organizmu, w których kliniczne efekty wprowadzenia antygenu do ustroju są widoczne w ciągu24-48 godzin. W chwili pierwszego kontaktu ustroju ludzkiego z antygenem rozpoznają one jego strukturę, a po odpowiedniej transformacji przy ponownym kontakcie z tym samym antygenem są zdolne do reakcji swoistej jako subppopulacja limfocytów uczulonych. Reakcje kliniczne mają charakter miejscowy lub uogólniony.

fazy III – wykorzystując indywidulane doświadczenie z fazy II tak planujemy sposób żywienia by nie doprowadzić do powrotu objawów. Może trwać dożywotnio.

Od niedawna dostępna jest aplikacja, w której bardzo przystępnie są zróżnicowane wszystkie produkty żywnościowe z podaniem ilości Foodmap.

{ ODM APP}

Jeśli nie objawy nie ustąpią może to oznaczać niezdiagnozowane nietolerancje pokarmowe.

Lub nie jest do dieta dla Ciebie.