Witamina C, kwas askorbinowy, jest antyoksydantem, naturalnie występującym w owocach i warzywach. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne jest często używana jako suplement diety, zapobiegający stresowi oksydacyjnemu, mogącemu prowadzić do przewlekłych stanów chorobowych: chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, udaru, chorób neurodegeneracyjnych, komplikacji cukrzycy i chorób nowotworowych.
Witamina C jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, przeciwutleniaczem i niezbędnym kofaktorem biosyntezy kolagenu, metabolizmu karnityny i katecholamin oraz wchłaniania żelaza z diety. Ludzie nie są w stanie syntetyzować witaminy C
Oprócz swojej roli jako silny antyoksydant i udziału w syntezie kolagenu witamina c posiada wiele innych korzystnych właściwości dla zdrowia.
Poprawia wchłanianie żelaza. Witamina c zwiększa przyswajalność żelaza roślinnego nie chmurowego pochodzącego z roślin. Szczególnie ważne dla osób na dietach wegetariańskich lub wegańskich.
Ma zdolność do obniżania poziomu poziomu kortyzolu. Badania sugerują że witamina c może pomóc zmniejszyć poziom hormonu stresu kortyzolu co wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne i ogólne samopoczucie.
Ochrona przed chorobami serca. Regularne spożycie witaminy C może być powiązane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób serca poprzez poprawę stanu naczyń krwionośnych i obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Wspomaganie gojenie się ran i blizn. Dzięki swojemu wpływowi na syntezę kolagenu witamina c pomaga w regeneracji skóry przyczyniając się do szybkiego. Gojenia się ran i redukcji blizn.
Antybakteryjne właściwości. Witamina c odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowych włosów paznokci oraz dziąseł wspierając ogólne zdrowie organizmu. Witamina c jest zatem niezwykle wszechstronnym składnikiem odżywczym który pełni szereg istotnych funkcji w organizmie wspierając zdrowie i samopoczucie na wielu płaszczyznach. Zachowanie odpowiedniego poziomu witaminy CW diecie może przynieść liczne korzyści zdrowotne.
Codzienne zapotrzebowanie wzrasta u pacjentów z chorobami takimi jak zapalenie dziąseł, astma, jaskra, zaburzenia kolagenowe, udar cieplny, zapalenie stawów, infekcje (zapalenie płuc, zapalenie zatok, gorączka reumatyczna) i choroby przewlekłe. Zaburzenia naczyniowe, oparzenia i opóźnione gojenie się ran są przyczynami zwiększenia dziennego spożycia.
Witamina C jest wskazana w zapobieganiu i leczeniu szkorbutu. Szkorbut rozwija się od 1 do 3 miesięcy po rozpoczęciu diety ubogiej w witaminę C. Objawy to letarg, zmęczenie, złe samopoczucie, chwiejność emocjonalna, bóle stawów, utrata wagi, anoreksja i biegunka oraz skłonności do krwawień, siniaków i słabego gojenia się ran.
Kwas askorbinowy działa jako kofaktor, uzupełnienie enzymu, współsubstrat i silny przeciwutleniacz w różnych reakcjach i procesach metabolicznych. Stabilizuje również witaminę E i kwas foliowy oraz poprawia wchłanianie żelaza. Neutralizuje wolne rodniki i toksyny, a także osłabia reakcję zapalną, w tym zespół sepsy.
Witaminę C należy stosować ostrożnie w przypadku kamicy nerkowej, cukrzycy aprzeciwskazaniem jest np. talasemia, anemia sierpowatokrwinkowa i hemochromatoza.
Suplementy witaminy C są stosunkowo bezpieczne. Przed oraz wcelu kontroli suplementacji witaminy C można wykonać oznaczenie jej poziomu we krwi w każdym labolatorium.
Czynniki ryzyka niedoboru witaminy C to : ciąża, antykoncepcja, zaburzenia wchłaniania iodżywiania, alkoholizm i nikotynizm, czynniki środowiskowe- stres, stosowane leki np. aspiryna.
Objawami niedoboru witaminy C są: historycznie – szkorbut (m.in. osłabienie zębów, gojenia się ran, krwawienia, bóle mięśni i stawów);krwawienie z dziąseł; zmniejszenie odporności; siniaczenie; depresja. Objawy przedawkowania witaminy C, ze względu na jej rozpuszczalność w wodzie pojawiają się rzadko przy dość znacznym przekroczeniu dawki dziennej (suplementacja megadawkami, czyli stężeniami > od 1000 mg (1 g).Są mało charakterystyczne i obejmują na ogół: ból brzucha,nudności, wymioty, zgagę, biegunkę i wzdęcia,uczucie przelewania.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29763052/