Stan odżywienia warunkuje odporność u człowieka, którego niedożywienie często wiąże się ze zmniejszoną kompetencją immunologiczną i zwiększoną podatnością na infekcje. Spośród mikroelementów witaminy A, C, E i karotenoidy mają szczególny wpływ: zapewniają dobre zachowanie fizjologiczne komórek i tkanek; chronią również tkanki przed reaktywnymi formami tlenu i wzmacniają odpowiedź immunologiczną.
Niewystarczające spożycie mikroelementów występuje u osób z zaburzeniami odżywiania, u palaczy (zarówno czynnych, jak i biernych), u osób z przewlekłym nadużywaniem alkoholu, u pacjentów z niektórymi chorobami, w czasie ciąży i laktacji oraz u osób starszych. Wraz z wiekiem obserwuje się różnorodne zmiany w układzie odpornościowym, które przekładają się na mniej skuteczną wrodzoną i adaptacyjną odpowiedź immunologiczną oraz zwiększoną podatność na infekcje. Witaminy antyoksydacyjne i pierwiastki śladowe (witaminy C, E, selen, miedź i cynk) przeciwdziałają potencjalnym uszkodzeniom tkanek komórkowych przez reaktywne formy tlenu
Odpowiednie spożycie witamin B(6), kwasu foliowego, B(12), C, E oraz selenu, cynku, miedzi i żelaza wspiera odpowiedź immunologiczną zależną od cytokin prozapalnych.
Niedobór witaminy D jest skorelowany z większą podatnością na infekcje z powodu upośledzonej zlokalizowanej wrodzonej odporności.
Niewystarczające spożycie i poziom tych witamin i minerałów może prowadzić do zaburzeń odporności, co predysponuje do infekcji i pogarsza niedożywienie.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17726308/